Resinex spletna stran uporablja piškotke in podobne tehnologije za boljše razumevanje vaših potreb. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Poizvedite več o piškotkih in kako upravljati z njimi.

PLA – Biopolimer polilaktična kislina

PLA oziroma Polilaktično kislino sestavlja dekstroza (sladkor), pridobljena iz bio materialov. Je najpopularneja bioplastika oziroma biopolimer in trenutno edini tak material v proizvodnji v katerikoli tovarni svetovnega merila. Natureworks iz Blaira v Nebraski, ZDA, ga pod blagovno znamko Ingeo proizvede 130 000 ton.

Kemijska formula PLA

PLA najlažje primerjamo s PET-A, lahko pa se procesira na istih linijah in z enakimi postopki (pihanje, ISBM in termoformiranje). PLA z višjim indeksom MFI se lahko uporablja tudi v postopkih brizganja in je lahko nadomestek za polistiren (PS).

Ta biopolimer je prav tako zelo primeren za ekstrudiranje vlaken, kjer je lahko nadomestilo za polipropilen (PP).

PLA je pod določenimi pogoji biorazgradljiv. Produkti iz PLA (polilaktične kisline) so lahko industrijsko kompostirani v prostorih s kontrolilrano temperaturo (nad 70°C) in vlago (najmanj 70% RH). Material je higroskopičen in pred predelavo zahteva sušenje. Vsi tipi materiala imajo za biokompostiranje certifikat EN12342.

Material se pogosto uporablja v spojinah in zmeseh, ki tako pridobijo dodatne značilnosti.

Običajno je PLA prozoren, z visokim sijajem.

PLA (polilaktična kislina) se najpogosteje uporablja v:

  • Ekstruzija vlaken: čajne vrečke, oblačila.
  • Brizganje: škatlice za nakit.
  • Spojine: z lesom, PMMA.
  • Termoformiranje: pladnji za piškote, skodelice, filter za kavo.
  • Pihanje: steklenice za vodo (negazirano), sveže sokove, kozmetične steklenice.